Wil je thuis boetseren uitproberen? Voordat je de hele keramiek santenkraam aanschaft, hierbij wat minimale benodigheden, tips en afwegingen:
Klei opties: luchtdrogende klei versus keramiek klei:
- voor luchtdrogende klei hebt geen oven nodig
- luchtdrogende klei is na drogen niet waterdicht wel kun je het aflakken
- keramiek klei is droog en ongebakken zeer kwetsbaar maar gebakken sterker als luchtdrogende klei
- beide klei soorten, kun je (wanneer droog): schuren en verven met bijvoorbeeld acrylverf
- zowel luchtdrogende als keramiek klei, krimpen tijdens het drogen
Keramiek, welke klei koop ik: er zijn veel soorten klei voor specifieke doeleinde, technieken en verschillende bak temperaturen. Keramiek klei is verkrijgbaar in verschillende structuren en kleuren: wit, zwart of rood. De kleur van natte klei verandert na het drogen en na het bakken. Laat je informeren en vraag naar de mogelijkheden/eigenschappen bij de betere kunstbenodigheden speciaalzaak.
Belangrijk, bij keramiek klei werkstukken maken:
- Massief/hol: Wanneer je een massief klei object maakt zul je het moeten uithollen voordat je gaat bakken. Of je werkstuk opbouwen uit onderdelen waardoor het hol is
- Lucht: Zorg ervoor dat er geen lucht in de klei opgesloten zit. Lucht zet uit als het warm wordt en je werkstuk zal sneuvelen tijdens het bakken.
- Droog: klei moet voor het bakken 'door en door' droog zijn, anders zal breken
Luchtdrogende klei, welke koop ik: Deze klei bevat vezels en hierdoor zal het het extra hard worden maar niet onverwostbaar. Hiermee kun je kleine of grote werkstukken maken. Bij het drogen heb je nauwelijks last van krimp of scheuren, ook bij massief gebruik. Er zijn verschillende soorten luchtdrogende klei met diverse eigenschappen. Afhankelijk van het project wat je voor ogen hebt (en het formaat, gewicht & kosten) kies je de soort die het best past bij jouw werkstuk. Grofweg zijn: zelfdrogende klei op papier basis voor grote boetseer werkstukken en zelfdrogende klei op hars basis voor kleine projecten, het is sterk en zwaarder. Let op, een geopende verpakking droogt en zal daarna vlot onbruikbaar worden.
Simpel boetseer gereedschap:
- aardappelschilmesje, om te snijden, of glad strijken met de ronde bovenkant
- groot broodmes om klei af te snijden
- stokje/sate prikker: tekening inkerven of het creëren van een textuur
- keuken gereedschap (hout) slaan/kloppen
Start thuis met boetseren tip: Plaats de (brood)plank op tafel hierop de vuilniszak. De plank zorgt ervoor dat je je werkstuk makkelijk kunt oppakken, wegzetten of omdraaien. De vuilniszak zorgt ervoor dat het vocht uit de klei niet in de plank trekt. Maar ook kunt je het werkstuk inpakken en beschermte tegen uitdroging, om later verder te werken.
Ik ben benieuwd welke klei jij kiest en hoor graag je ervaring!
Heel veel boetseer plezier!