KeiLief Blog&Nieuwsbrief

Nieuwsbrief tjokvol positieve en creative vitamines. Dingen die ik meemaak / waarneem & blij van wordt. Met orginele foto's en natuurlijk de workshop Agenda. Je kunt je op elk gewenst moment, met 1 klik op de knop, uitschrijven. Ik deel je e-mail/gegevens niet met derden. Frequentie = zonder enige regelmaat (+/-1x per 2 maanden

Kerst Collage Mash-up

23 dec. 2023

verknipte koe & kandelaar. Werkwijze: koe & kandelaar knippen, collage samenstellen. Zwart-wit versie van Rendier-Collage-Mash-up afdrukken (acrylverf /monoprint, in diverse lagen)Finishing- touch:.. 

Diep Rood

27 okt. 2023

Al in Juni check ik hoopvol de braam-pluk locaties in de buurt, plekken waar de natuur, tijdelijk, ongestoord zijn gang kan gaan. Op loopafstand was zo’n plek, jaren was het een kale vlakte maar uiteindelijk transformeerde hier een weelderige oase.

Knippen & Plakken,
voor Kleuters toch?

31 aug. 2023

Maar… wat kun je nog meer doen? Deze vraag kreeg ik na een cursusdag.
Mijn antwoord was onbeholpen & onvolledig, dat knaagt dan achteraf. 

Orchidee aan zee

21 juni 2023

Op blote voeten over verlaten stranden slenteren phoe, afzien... ik was vorige week op Texel :-)). Het is bijna saai te noemen, nl: dagstart, middag & avond = wandelen, zee, duinen.

Bloeiende blauwe regen

Blauwe Mei Regen

12  mei 2023

Fris & nat is Mei dit jaar. Maar als ik 's morgens niet fris (maar verkreukelt-net-uit-bed-hoofd) naar buiten kijk, zie ik een weelderige blauweregen met stik veel bloemen, hoe gaaf is dat. En als ik thuiskom, straalt ie me alweer tegemoet, in mijn stadse tuin(tje).

Zeven jaar geleden toen ons bouwvallige gatenkaas schuurtje bijna omviel besloten wij (mijn lief & ik), dat we dit project samen zouden fixen. Het schuur plan was simpel: formaat mini, zo groot als twee fietsen en daardoor plek voor een terrasje ernaast. Juist dat plekje in de tuin waar je de zomerse-namiddagzon tot het laatste streepje meepakt. Tenslotte voor het groene uitzicht: het dak sedumgroen en boven schuur en schutting zou een klimmer komen. 

Toen schutting en schuur stonden in het najaar, bleek het aanbod in het tuincentrum wat uitgedund en gingen we naar huis met een armetierig plukje blauweregen. We groeven een enorm gat (alleen maar zand) dus gooiden we daar een flinke hoeveelheid aarde in, voor een frisse start dan kan ie volgend jaar echt 'los'. Elk jaar daarna dacht ik: jemieee wat groeit die snel en wat zij er al veel bloemen! Als ik nu terugblader in mij telefoon blijkt dat mijn blik is bijgesteld door de tijd, het is inmiddels een flinke blauweregen (ofwel Wisteria ;-) met mega veel bloementrossen, die ook nog heerlijk ruiken en de enige (bijna) boom in de tuin.

Heb jij creative wortels die ruimte & bemesting kunnen gebruiken? Ik zorg voor ruimte, input, pokon en soms een snoei moment om je naar het licht te laten groeien. Wees welkom. 

KeiLief Workshop Agenda 2023: Collage maken / Klei tot Keramiek:

 • Collage Kunst - 6 lessenVervolg cursus, nog meer technieken & materialen. We gaan stapelen: opbouwen d.m.v diverse lagen en diepte creëren. Voor de (ex KeiLief) cursist of voor de gevorderde collage maker. start: dinsdag 14 November € 180,-
 • Collage kunst - 8 lessen, startmaandag 30 Oktober € 240,-
 • Collage kunst - 1 dagzaterdag 24 Juni of 9 September € 95,-
  ------------------------------------------
 • Klei tot Keramiek - 8 lessen, start: woensdag 18 Oktober € 270,-
 • KeiLief Keramiek fantasiedier - 1 dag: zaterdag 1 Juli € 125,-

bosmuis eet vogelvoer

Vliegensvlug

23  februari 2023

Er beweegt iets voor het raam als ik mijn atelier binnenwandel... en het heeft het geen veren. De ochtend schemering is bijna verdwenen, heerlijk de dagen worden weer langer! 

Pontificaal in de vogelschaal gevuld met met zaden & pitten, zit een muis te smikkelen. Wat een schoonheid, met het uiterlijk van een mini eekhoorn: rug is roodbruin en zijn buik wit. De vogels (koolmees, pimpelmees, merel en mus) die af & aan fladderen, zijn best schuw en vliegensvlug verdwenen als ik beweeg, soms ‘bevries' ik zodat ik ze kan bekijken. Maar deze muis knabbelt onverstoorbaar door, terwijl ik (met mijn neus tegen het raam) van hem geniet.

Als ik zoek op zijn kenmerken zie ik dat het gaat om een bosmuis (Apodemus sylvaticus) een ware muis: grote oren, ogen & een goede klimmer. Dat blijkt te kloppen, als ie er uiteindelijk vandoor gaat: de schaal staat op een hoge boomstam en daar sjeest supermuis bliksem snel naar beneden, nog een meter of vijf zie ik zijn wonderlijke souplesse. Deze behendige eekhoornmuis beweegt op een kangoeroeachtige manier ofwel sprongengalop, erg aandoenlijk.

Een muis met het uiterlijk van een eekhoorn en de beweging van een kangoeroe, die kan zo maar een keer model staan voor een nieuw KeiLief creature: keramiek of collage ;-).

Zin om jouw creature vorm te geven met klei of papier? Wees welkom. 

KeiLief Workshop Agenda 2023: Collage maken / Klei tot Keramiek:

 • Collage Kunst - 6 lessenVervolg cursus, nog meer technieken & materialen. We gaan stapelen: opbouwen d.m.v diverse lagen en diepte creëren. Voor de (ex KeiLief) cursist of voor de gevorderde collage maker. start: dinsdag 04 April of 14 November, € 180,-
 • Collage kunst - 8 lessen, start06 Maart = VOL! of maandag 30 Oktober € 240,-
 • Collage kunst - 1 dag13 Mei & 20 Mei = VOL! zaterdag 9 September € 95,-
  ------------------------------------------
 • Klei tot Keramiek - 8 lessen, start: 8 Maart = VOL! & woensdag 18 Oktober € 270,-

verzameling bladen

Ooghonger

01 februari 2023

Een knisper 'vers' nieuw tijdschrift, wat een heerlijk vooruitzicht: mijzelf onderdompelen in een andere wereld met kleurrijke visuele verleidingen. Ik ben gek op interieur, design, fotografie en mode. Meerdere keer pluis ik een magazine helemaal uit maar eerst stil ik mijn ooghonger, lezen komt later. 

Eindeloos kan ik terug bladeren maar uiteindelijke worden de glossy’s toch, gedegradeerd tot afval en tja daar heb ik dan moeite mee. Als grafisch vormgever weet ik hoeveel tijd, energie en liefde er in een magazine zit, best sneu :-( om daarna bij het oud papier te belanden...

Maarrr er is een alternatief...(tromgeroffel) nl; 'collage maken'! Mijn shiny glossy's krijgen een 2e leven en daarbovenop, als extra bonus (+++ zeg maar), krijg ik inspiratie van al die grafische schoonheid! Als ik na weken nogmaals blader, kijk ik met een andere blik: ik zie vormen, kleuren, mooie lijnen en ik verknip, hergebruik en puzzel tot er er nieuwe KeiLief collage creaties ontstaan.

Mensen in mijn omgeving weten me inmiddels te vinden met hun papier afdankertjes, waarmee ik superblij recycle & upcycle, zo maak ik visuele snacks om de ooghonger van andere (& mijzelf) te stillen.

Krijg je zin om te verknippen, recyclen en 'eye candy' collages te maken? Wees welkom. 

KeiLief Workshop Agenda 2023 / Collage maken / Klei tot Keramiek:

 • Collage Kunst - 6 lessenVervolg cursus, nog meer technieken & materialen. We gaan stapelen: opbouwen d.m.v diverse lagen en diepte creëren. Voor de (ex KeiLief) cursist of voor de gevorderde collage maker. start:  dinsdag 04 april 2023, € 180,-
 • Collage kunst - 8 lessen, start: maandag 06 Maart € 240,-
 • Collage kunst - 1 dag op zaterdag 13 of 20 Mei € 95,-
  ------------------------------------------
 • Klei tot Keramiek - 8 lessen, start: 8 maart € 270,-

zwaan op het ijs

Zwanenzang

27 december 2022

Het is ijzig koud, wit bevroren en zwaar bewolkt, het landschap bestaat uit poeder kleuren, nuances van wit en grijs, kortom een prachtige wandeldag (18.12.22). Plots hoor ik mijn lief een kreet slaan, ik kijk verwilder om me heen en volg zijn blik. Hij kijkt omhoog en dan zie ik het ook: er vliegen twee zwanen tussen de kabels van een hoogspanningsmast. Ik hoor een kil 'kling-klong' en zie dat één van de zwanen uit ballans is en vervolgens nog een kabel raakt. Daarna valt de zwaan levenloos naar beneden, mijn hart zit in m'n keel. We staan verlamd te kijken en kunnen beiden geen woord uitbrengen. 

De andere zwaan, schrikt maar vliegt daarna vertwijfeld door. Door mijn hoofd schoot: Zwanen zijn monogaam, partners voor het leven... piep! Tenminste, dat dacht ik, als ik het opzoek blijkt deze informatie niet helemaal te kloppen, weer een dieren weetje rijker en een illusie armer. Wel lees ik: Sterft een van beide vogels, dan zoekt de ander soms pas na jaren een nieuwe partner.

De zwaan valt op een smalle strook land in het midden van de vaart, ik ontwaak uit mij geschokte verlamming en we komen beiden in actie. We roepen onze (nu zeer alerte) hond en ik zoek naar een punt waar ik over het ijs kan, misschien heeft het nog zin om de dierenambulace te bellen. Eenmaal aan de overkant is het lastig lopen, het is onbegaanbaar, ik worstel me door hoge bevroren vegetatie, vanaf de overkant krijg ik richting toegeroepen. En dan roept mijn lief: ik zie de zwaan lopen. Whaaat 'levend' ik ben perplex! 

Ik zoek een weg terug en ga het ijs op, daar staat de witte knobbelzwaan, het kleuren pallet vandaag lijkt afgestemd op deze mooie vogel. Het weelderige riet heeft waarschijnlijk de val gebroken. Wonderlijk! De bevroren aarde en vaart (aan beide zijde) zijn minder veerkrachtig. De zwaan schuifelt onzeker, Ai... is ie wel in orde? Maar daarna zie ik iets wat me echt oplucht: de zwaan doet een: "shake it off" met het hele lijf, de lange hals en tenslotte de kop. 

Heb jij ook zit in een creatieve "shake it off" een frisse blik, positieve energie en uitdagingen? Gelukkig heeft deze uitdaging niets te maken met 'uit de lucht vallen' en ik speel voor parachute, als jij daar behoefte aan hebt.

KeiLief Workshop Agenda 2023, Collage maken & van Klei naar Keramiek:

 • Collage Kunst - 6 lessen: Vervolg cursus, nog meer technieken & materialen. Voor de (ex KeiLief) cursist of voor de gevordende collage maker. start: dinsdag 07 februari 2023 of dinsdag 04 april 2023, € 180,-
 • Collage kunst - 8 lessen, start: maandag 06 Maart € 240,-
 • Collage kunst - 1 dag op zaterdag 20 Mei zaterdag 21 januari = VOL, € 95,-
  ------------------------------------------
 • Klei tot Keramiek - 8 lessen, start: 8 maart € 270,-

KeiLief kerst keramiek

Nix geen kerst gezelligheid :-(

15 december 2022

Al in Oktober riep ik resoluut: 'Dit jaar sla ik het over: ik doe niet mee, geen kerst gezelligheid in huis'! Ik zit namelijk ik een opruim, weggeef en weggooi modus door en voor, de aankomende verbouwing. Er moet ruimte komen in huis...(of in m’n hoofd?). De 'to do-lijst' in mijn hoofd groeit met de dag en ik heb ernstig behoefte aan overzicht. Het vooruitzicht dat ook kerstversiering weer opgeruimd moet worden is een: no go!

Als ik een avondwandeling maak, vallen de feestelijke kerstversiering me dit jaar, extra op... zucht. Omdat al die weesboompjes in Januari me treurig stemmen, zet ik al jaren geen kerstboom maar maak ik een flink kerststuk, in een mega vaas met alles erop en eraan. Het liefst gebruik ik snoeiafval maar één jaar had ik een groen buitenkansje: tijdens een boswandeling (na een storm) bleek het bos een naald-boom-groen-kerkhof.  Sommige bomen hadden een troosteloze aanblik na zo veel natuurgeweld maar thuis genoten wij van de geur & schoonheid van de Pinus een mini herkansing om hun grandeur te laten stralen. 

Maar dit jaar dus echt niet, mijn besluit staat vast! In de huiskamer is de gezelligheid ver te zoeken, kaal en zeer rommelig, het resultaat van opruimen en inpakken.

Tot mijn verbazing ontdek ik gisteravond dat de bomen in het park, zeer rigoureus zijn gesnoeid. Ik zie bergen takken met daarbij ook prachtige Ceder…Auw! Ondanks dat deze uit de hand gelopen snoeibeurt (naar mijn idee) me treurig stemt, verdwijnt mijn besluit als sneeuw voor de zon. Mijn ‘lief’ moet grinniken om mijn bliksem-snelle ommezwaai, 180graden in 1 minuut . Ik sleep een flinke bos Ceder, twee armen vol, mee naar huis. 

Dit weekend ga ik verder met (op)ruimen maar ook warme-kerst-gezelligheid creëren en de KeiLief kerst keramiek krijgt een plekje in de Ceder takken.

Heb jij in de donkere winter dagen ook behoefte aan een creatief lichtpunt met uitdaging en gezelligheid?

 • Collage Kunst workshop - 8 lessen, start: maandag 06 Maart 2023, tijd: 19.30 - 22.00 uur 
 • Collage Kunst workshop - 1 dag, start: zaterdag 20 Mei 2023, 21 Januari = VOL, tijd: 10.30 - 16.00
 • Keramiek workshop - 8 lessen, start: woensdag 08 Maart 2023, tijd: 19.30 - 22.00 uur
 •  
Collage uitsnede

Klooien & freewheelen

01 december 2022

Bij het maken van collages blader ik snel door tijdschriften en ‘scan' pagina’s op het oog, ik ben niet geïnteresseerd in de artikelen of wie er op de foto staat. Ow… maar waar kijk je dan wel naar? Ik let op vormen, kleuren en kijk ‘dieper’ Ehum…  dieper? Yep ik ‘knip' in gedachte, ik zie losse onderdelen binnen een foto. Ik zoek een specifiek kleur of mijn oog valt op een vorm, die vervolgens de vormgeving van de collage stuurt. Kortom: ik improviseer, ik werk zonder vooropgezet plan, ik zoek intuïtief onderdelen bij elkaar en daarmee puzzel ik een nieuwe vorm.

 Maar soms loop het anders ;-) ik blader door de FLOW en mijn oog valt op een illustratie met daarin de quote: "Uit onderzoek blijkt dat bij jazzmuzikanten die improviseren niet meer hersencentra actief worden maar juist minder” en vervolgens: Zelfbesef wordt gedempt & Besef van tijd wordt gedempt. 

 Onmiddellijk denk ik: ja exact! 'dit' is waarom je zo blij wordt van creatief creëren, experimenteren, spelen en lekker aanklooien. Je komt los van je dagelijkse rompslomp, niet nadenken maar gewoon maken. Je niet druk maken over het eindresultaat of wachten op inspiratie, deze gedachten blokkeren. Creative flow ontstaat vanzelf, als je hiervoor ruimte creëert.

 Ik geeft je elke les een kader, waarmee je naar eigen inzicht heerlijk gaat rommelen, knippen, plakken, puzzelen en freewheelen. Soms ontspoor je maar ook daaruit kunnen mooie verassingen ontstaan. Onderweg in dit proces ben ik er voor je om je weer op het juiste spoor te zetten, als je dat nodig hebt.

Collage Kunst workshop8 lessen: maandag 06 Maart 2023 tijd: 19.30 - 22.00 uur of  1 dag, op zaterdag 21 Januari = VOL tijd: 10.30 - 16.00